طرح عمرانی چیست ؟
بطورکلی طرح های تملک دارایی های سرمایه ای(طرحهای عمرانی) به آن دسته از طرحها اطلاق می شودکه در جهت ایجاد ظرفیت های جدید اقتصادی و اجتماعی یا در پی توسعه این نوع ظرفیتها هستند. براساس بند«۱۰» ماده شماره(۱) قانون برنامه و بودجه،[۱] طرح عمرانی، مجموعه عملیات و خدمات مشخصی است که بر اساس مطالعات توجیهی فنی و اقتصادی یا اجتماعی که توسطدستگاه اجرایی انجام میشود، طی مدت معین و با اعتبار معین برای تحقق بخشیدن به هدفهای برنامه عمرانی پنج ساله به صورت سرمایهگذاری ثابت شامل هزینههای[۲] غیرثابت وابسته در دوره مطالعه و اجرا و یا مطالعات، اجرا میگردد و تمام یا قسمتی از هزینههای اجرای آن از محل اعتبارات عمرانیتأمین میشود و به سه نوع انتفاعی و غیر انتفاعی و مطالعاتی تقسیم میگردد.
الف) طرح عمرانی انتفاعی: منظور طرحی است که در مدت معقولی پس از شروع به بهرهبرداری، علاوه بر تأمین هزینههای جاری و استهلاکسرمایه، سود متناسبی به تبعیت از سیاست دولت را نیز عاید نماید.
ب) طرح عمرانی غیر انتفاعی: منظور طرحی است که برای انجام برنامههای رفاه اجتماعی و عملیات زیربنایی و یا احداث ساختمان و تأسیسات جهت تسهیل کلیه وظایف دولت اجرا میگردد و هدف اصلی آن حصول درآمد نمیباشد.
ج) طرح مطالعاتی: منظور طرحی است که بر اساس قرارداد بین سازمان و یا سایردستگاههای اجرایی با مؤسسات علمی و یا مطالعاتیمتخصص برای بررسی خاصی اجرامیگردد.
براساس ماده ۷۷ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی[۳] طرح تملک دارایی های سرمایه ای به طرحی گفته می شود که منابع مورد نیاز اجرای آن از محل اعتبارات مربوط به تملک دارایی های سرمایه ای تأمین می شود. درحالی که در قانون برنامه و بودجه مصوب سال ۵۱ طرحها به سه دسته انتفاعی، غیرانتفاعی ومطالعاتی تقسیم شده اند،در ماده ۷۷ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی، بدون اشاره صریح، طرح های مطالعاتی حذف گردیده است.
طرح های تملک دارایی های سرمایه ای به لحاظ جغرافیایی به دو دسته تقسیم می شوند: طرح های ملی و طرحهای استانی.
- طرح های ملی: مجموعه طرح هایی است که جنبه استراتژیک داشته و از لحاظ سرمایه گذاری، بزرگ و از نظر تکنولوژی، پیچیده باشند و آثار مترتب بر اجرای آنها نیز از یک منطقه فراتر رود. نظیر طرح های صنایع سنگین شامل کارخانجات تولید کنسانتره سنگ آهن، پتروشیمی ها، نیروگاههای بزرگ، سدهای بزرگ و….
- طرح های استانی: مجموعه ای از طرح های خاص ناحیه ای و منطقه ای هستند که طراحی و اجرای آن با استفاده از امکانات مشترک محلی و ملی در استان امکانپذیر است. علاوه بر این در درجه نخست در پیشرفت آن استان موثر باشند و در درجه دوم با اهداف و سیاست های کلان دولت مغایرت نداشته باشند. دانلود فایل مطلب
منبع : کتاب قرارداد و مدیریت ادعا- مرتضی آمری نیا
ورود به کانال تلگرام قرارداد و مدیریت ادعا
[۱]– قانون برنامه و بودجه – تاریخ تصویب ۱۰/۱۲/۱۳۵۱- مصوبات مجلس شورا
[۲]– ماده ۲۳ قانون محاسبات عمومی کشور- تاریخ تصویب ۰۱/۰۶/۱۳۶۶- مصوبات مجلس شورا- هزینه عبارتست ازپرداختهایی که به طور قطعی به ذینفع در قبال تعهدیا تحت عنوان کمک یا عناوین مشابه با رعایت قوانین ومقررات مربوط صورت میگیرد.
[۳]– قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی- تاریخ تصویب ۲۷/۱۱/۱۳۸۰- مصوبات مجلس شورا